Het WordPress Woordenboek - Coloured Monkeys

Het WordPress Woordenboek

Wij bevelen in veel gevallen een WordPress website aan. Waarom? Nou omdat het makkelijk te gebruiken is, zelfs voor niet technische mensen. Je hoeft geen code te kennen om de teksten en afbeeldingen in je website aan te passen. Maar je moet wel weten hoe WordPress werkt. WordPress heeft namelijk zijn eigen ‘woordenboek’. Om WordPress onder de knie te krijgen is het van belang dat je de basics uit het ‘WordPress woordenboek’ kent. Wij helpen je vandaag een eindje op weg.

Dashboard

Het dashboard is eigenlijk je startscherm. Het is namelijk het eerste wat je te zien krijgt zodra je ingelogd op je website. Vanuit het dashboard kun je overal naar toe navigeren in het menu wat je links ziet,maar je kunt ook pagina’s bewerken, blogberichten toevoegen en je plugins beheren.

coloured monkeys dashboard wordpress

TOOLBAR

De toolbar toont links de meest gebruikte WordPress functies. Wanneer je inlogt op je website, staat deze balk bovenaan je dashboard. Als je je website bezoekt tijdens het inloggen, zie je de toolbar ook boven aan je website. De toolbar verschijnt alleen wanneer je ingelogd bent en niet zichtbaar is voor bezoekers. De toolbar maakt het gemakkelijk om tussen je dashboard en website te switchen door op het “home” icon te klikken.

toolbar WordPress

POST

WordPress is oorspronkelijk een blogplatform, dus berichten zijn een standaard content type. Berichten hebben meestal betrekking op blogberichten, maar ze kunnen gebruikt worden als nieuwsartikelen, persberichten enz.

PAGE

Ook pagina’s zijn standaard in WordPress websites. Pagina’s worden gebruikt voor statische inhoud (inhoud die niet regelmatig verandert), zoals een pagina ‘Over ons’ waar je iets over je bedrijf vertelt of een pagina ‘Contact’ waar een contactformulier en contactgegevens opstaan.

CATEGORY

Categorieën zijn een manier om berichten in groepen of onderwerpen te organiseren. Je kunt categorieën toewijzen aan je berichten en bezoekers kunnen jouw berichten per categorie filteren om alleen de berichten te zien waarin ze geïnteresseerd zijn.

HOME PAGE

In WordPress (omdat het oorspronkelijk was ontworpen voor bloggen), geeft als standaard startpagina (home) een lijst weer met de meest recente berichten. Dit super handig als je een blog hebt. Maar als je WordPress gebruikt om een traditionele website te maken met een Home-pagina, moet je de instellingen van je voorpagina wijzigen om een statische voorpagina weer te geven.

STATIC FRONT PAGE

Als je aan een statische voorpagina denkt, denk je aan de ‘homepage’ van een website. Je kunt een pagina met de titel “Home” maken en vervolgens naar de WordPress instellingen te gaan om deze pagina genaamd “Home” als standaard statische voorpagina te weergeven.

static page

SLUG

Een slug is het onderdeel van de link naar jouw bericht of pagina. In het onderstaande voorbeeld is de slug ‘het-wordpress-woordenboek’.

Zodra je de permalink instellingen hebt gewijzigd naar “Post Name”. Daarna kun je de slug in de WordPress-pagina/post-editor bewerken.

WordPress creëert automatisch een slug die overeenkomt met de titel van jouw pagina/bericht, maar je kunt dit wijzigen door op de knop “bewerken” naast de permalink te klikken en de gewenste slug in te typen.

slug wordpress

 

TEXT EDITOR

In de tekst editor typ je de inhoud van je berichten en pagina’s. De teksteditor heeft opties: visueel en tekst. Visueel is de standaardmodus en werkt een beetje hetzelfde als bijvoorbeeld Word. Als je werkt in de tekst editor kun je dingen aanpassen door het in HTML te schrijven. Wij raden aan om gebruik te maken van de visuele editor.

Text editor wordpress

 

MEDIABIBLIOTHEEK

De “mediabibliotheek” is de opslagplaats voor alle afbeeldingen, video’s, pdfs en andere bestanden je upload naar je WordPress website. Je kunt daar naar toe navigeren vanuit je WordPress dashboard.

Media library mediabibliotheek

 

MENU

Menu is een WordPress functie waarmee je aangepaste navigatie kunt maken voor je website. WordPress menu’s kunnen links bevatten naar pagina’s, berichten, categorieën, aangepaste links en meer.